Kako bi Bosna i Hercegovina napravila značajan iskorak prema održivijem modelu poslovanja, nužna je tranzicija ka cirkularnoj ekonomiji. Model cirkularnosti pruža veliku šansu za razvoj bh. privredne klime, osobito malih i srednjih preduzeća.

Tim povodom, 5. i 6. juna u hotelu ibis Styles Sarajevo, održano je drugo izdanje konferencije „OTPAD-RESURS za razvoj cirkularne ekonomije u BiH“, u organizaciji Privredne/Gospodarske komore Federacije BiH i konsultantske kuće nLogic Advisory. Konferencija je okupila donosioce odluka na svim nivoima, stručnjake, poduzetnike, finansijere, javna komunalna preduzeća, predstavnike nevladinog sektora i medije.

Učesnici panel diskusije su govorili o mogućnostima, dobrim praksama, evidentnim preprekama i načinima na koje se iste prevazilaze u svrhu ubrzane tranzicije i usvajanja praksi i modela cirkularne ekonomije u postojećim industrijama i novim preduzećima. Također, naglašena je i potrebna saradnje akademske zajednice, inovatora i privatnog sektora u svrhu kreiranja nove ekonomske vrijednosti koja ima što manji ili neutralan uticaj na okoliš i društveni razvoj u BiH.

„U cirkularnoj ekonomiji cilj je vratiti materijale iz proizvoda na kraju vijeka trajanja u novi proizvod. U našem slučaju, to je sirovi carbon black koji se dobija iz automobilskih guma na kraju vijeka trajanja, a novi proizvod obnovljeni carbon black dobijen je na samoodrživ i po okoliš potpuno siguran način. Konkretno, utičemo na rješavanje problema deponija automobilskih guma, kao i deponija onečišćenog carbon black-a, koji zajedno prave nesagledive štete po okoliš i pružamo proizvod čija dalja upotreba dodatno smanjuje emisije CO2.“, kazala je jedna od učesnica Hanadi Džabić, generalna direktorica kompanije RCB Nanotehnologija.

Pored novih ekonomskih mogućnosti, cirkularna ekonomija donosi i ekološku održivost, doprinoseći smanjenju emisije CO2 i otvara nova zelena radna mjesta.

Ovom prilikom se zahvaljujemo svim institucijama, sponzorima, partnerima, učesnicima i medijima koji su svojim prisustvom uveličali konferenciju.