Grad Mostar odgovorno se opredijelio za energijski održiv razvitak grada na načelima energijske učinkovitosti, održive gradnje i korištenja obnovljivih izvora energije te ubrzanog zajedničkog djelovanja usmjerenog na ublažavanje klimatskih promjena i jačanje lokalnih kapaciteta za prilagođavanje klimatskim promjenama, a sve u skladu sa Akcijskim planom održivog upravljanja energijom i prilagođavanja klimatskim promjenama Grada Mostara (SECAP) za razdoblje do 2030. godine.

Sa namjerom razvoja stručnih kadrova i jačanja kapaciteta za provedbu SECAP-a, Grad Mostar, Darko Knezović, energijski menadžer koordinator Grada Mostara i konsultantska kuća nLogic Advisory su organizovali i proveli dvodnevnu radionicu za 29 predstavnika javnih ustanova u Mostaru na temu „Uvođenje sistema upravljanja energijom, energijski menadžment ISEE u Mostaru i osposobljavanje za rad članova Tima EE Grada Mostara sa mjernim uređajima“ koja je održana dana 23. i 24. januara 2024. godine u Mostaru.

Stručni kadrovi konsultantske kuće nLogic Advisory su pružili učesnicima priliku da unaprijede svoje kapacitete za energijski menadžment, saznaju za prilike i mogućnosti mobilizacije sredstava za projekte energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije, te se upoznaju o načinima korištenja mjernih uređaja za praćenje indikatora potrošnje energije. Uživali smo u povjerenju koje nam je ukazao Grad Mostar i gospodin Darko Knezović, te smo se potrudili da učesnicima radionice damo sve neophodne infomacije o energijskom menadžmentu, prilikama za mobilizaciju finansijskih sredstava i da ih upoznamo sa svim mogućnostima i prednostima koje sa sobom donosi energijska efikasnost i obnovljivi izvori energije.