U organizaciji konsultantske kompanije nLogic Advisory pod pokroviteljstvom Federalnog ministarstva za okoliš i turizam održana je jednodnevna konferencija na temu „Održivi turizam i zelene destinacije“, 15. decembra 2023. godine u Garden City hotelu u Konjicu.

Cilj konferencije je bio promocija održivog razvoja u turističkom sektoru, te podizanje prepoznatljivosti zelenih destinacija u Federaciji Bosne i Hercegovine. Tematski fokus konferencije je bio na:

  • Podizanju nivou javne svijesti i znanja o okolišno prihvatljivim (zelenim) turističkim destinacijama;
  • Promociji označavanja turističkih destinacija sa aspekta uticaja na okoliš, kulturu i lokalne zajednice;
  • Prezentaciji mogućnosti dekarbonizacije i ozelenjavanja turističkih destinacija;
  • Predstavljanju primjera dobrih praksi održivog turizma u FBiH.

Cijeneći ciljeve Zelene agende, za koje se BiH obavezala, te sve izraženiji trend preferiranja održavanja skupova, edukacija i generalno korištenja smještajnih kapaciteta u isključivo „zelenim“ tj. okolinski prihvatljivim objektima od strane većine domaćih, a posebno međunarodnih organizacija, odlučili smo kroz konferenciju predstaviti važnost postizanja klimatske neutralnosti u turističkom sektoru u BiH, smanjenju karbonskog otiska, doprinijeti podizanju svijesti i znanja o mogućnostima smanjenja troškova za energiju u  turizmu, mogućnostima dekarbonizacije i poticaja održivog razvoja, te predstaviti koristi za ekonomski razvoj. Budući da održivi turizam donosi ekonomske koristi zajednicama kroz stvaranje novih radnih mjesta,  povećanje prihoda od turizma, razvoj lokalne infrastrukture i poticanje zelenih investicija u destinaciji, ova tematika je od izuzetne važnosti za sve djelatnike u turističkom sektoru.

Konferencija “Održivi turizam i zelene destinacije” je bila izuzetna platforma za razmjenu znanja i iskustava u području turizma i poticanja zelenih investicija u bh. destinacijama. Učesnici konferencije su istaknuli ključne izazove i probleme sa kojima se susreću u svakodnevnom radu, ali i predstavili primjere dobrih praksi prema kojima destinacijski turizam treba razvijati u klimatski neutralnoj budućnosti. Postignuća konferencije ne samo da će imati pozitivan uticaj na trenutne prakse, već je i postavila temelje za umrežavanje svih relevantnih aktera u sektoru turizma, bolje razumijevanje i primjenu održivih praksi u turizmu.

U sklopu konferencije organizovan je i panel čiji su učesnici bili Adisa Kušundžija, Turistička zajednica KS; Kemal Hodžić, NVO Step; Dr.Sci. Muamer Peljto, TUV Adria ; Dženan Baždarević, Garden City Hotel Konjic i Aida Hanjalić, nLogic Advisory. Kroz razgovor sa panelistima došli smo do sljedećih zaključaka:

  • Jačati ulogu svih relevantnih aktera u sektoru turizma u cilju pozicioniranja Bosne i Hercegovine kao zelene destinacije na regionalnom i međunarodnom tržištu,
  • Raditi na aktivnostima podizanja javne svijesti i širenju adekvatnih znanja o održivom turizmu kako bi se unaprijedila promocija bh. zelenih destinacija u medijima i široj javnosti,
  • Mobilizirati dodatna sredstva podrške u lancu snabdijevanja na domaćem tržištu koje bi kreirale olakšice u procesu zelenog certificiranja,
  • Integrisati koncept održivog razvoja u svim segmentima pružanja robe i usluga u sektoru turizma,
  • Pratiti primjere dobre prakse iz regije i EU sa ciljem unaprjeđenja ponude i promocije bh. zelenih destinacija.

Učesnici konferencije su po dolasku imali priliku degustirati proizvode naših izlagača Emporia vinarije i Agromilk.

Zahvaljujemo svim partnerima, panelistima i učesnicima na doprinosu, a kojima će ova konferencija poslužiti kao poticaj za dalje djelovanje, poticanje održivih praksi i zelenih inovacija u godinama koje dolaze.