Konferencija o energetskoj efikasnosti 13. novembra u Tuzli

 

Rudarsko-geološko-građevinski fakultet Univerziteta u Tuzli uz podršku Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH 13. novembra organizuje konferenciju “Energetska efikasnost kao element održive tranzicije energetskog sektora”. Konferencija bi trebalo biti polazna tačka za rješavanje problema koje Rudarsko-geološko-građevinski fakultet Univerziteta u Tuzli ima, a koji se tiče zgrade ove visokoškolske ustanove. Izgrađena je 1958. godine i od tada do danas nije vršena njena obnova.

Kako navode na Fakultetu, otežano im je odvijanje nastavnog procesa, a da je stanje loše potvrđeno je Elaboratom o energetskoj efikasnosti iz novembra 2016. godine. Biće to primjer i na Konferenciji, kada će se govoriti šta i kako treba činiti da bi naša zemlja bila među energetski učinkovitijim državama.

– Totalni su nam gubici energije i zato stoga apelujem ovom prilikom i na Univerzitet i na vladajuće strukture u TK da konačno pomognu sanaciju ove zgrade, da bi se mogao normalno odvijati nastavni proces na jednoj ovakvoj visokoškolskoj ustanovi koja je okosnica postanka Univerziteta u Tuzli – kaže prof. dr Nedim Suljić, organizator konferencije. Kompletan projekat obnove zgrade prema elaboratu iznosi 560.000 KM. Dio su već uradili iz vlastitih izvora, dio će biti uređen iz sredstava Vlade TK, a za ostatak vjeruju da će pronaći sredstva kako bi završili cjelokupnu obnovu.

– Ono što ostaje to je ovaj sjeverni dio završetak zgrade, to očekujemo od Univerziteta u Tuzli jer raspolažu sa sredstvima za ove namjene, da do Nove godine završe taj dio, a ostatak kada je u pitanju energetska efikasnost solarna ćelija, kompletan dio da bi se totalno smanjili gubici i da imali 0 KM za struju se planira iz sredstava Njemačke, UNDP-a i USAID-a – navodi prof. dr Kemal Gutić, dekan Rudarsko-geološko-građevinskog fakulteta Univerziteta u Tuzli.

Upravo su ove međunarodne organizacije i institucije dale podršku konferenciji “Energetska efikasnost kao element održive tranzicije energetskog sektora” i čiji predstavnici će biti prisutni. Osim njih, konferencija će okupiti brojne stručnjake iz oblasti građevinarstva iz zemlje i regije, te eksperte za kvalitet zraka i klimatske promjene.

– Dugoročna obnova svih javnih zgrada u zemljama Evropske unije donesena je 2018. godine što kod nas nije slučaj. Nadam se da će ova konferencija koju podržava država gdje je resorno ministarstvo stala uz RGGF, da se konačno krene sa pozitivnim razvojem u BiH – ističe prof. Suljić.

Da Bosna i Hercegovina kasni u odnosi na zemlje Evropske unije, pokazuje podatak da je još 2010. godine donijet zakonski okvir prema kome je potrošnja energije odnosno emisija ugljendioksida nulta, a u našoj zemlji do danas nema takvih zakonskih odredbi.

Eksperti  nLogic Advisory su također dio ove značajne konferencije.

Izvor: www.ekapija.com

Kontaktirajte nas

11 + 5 =

Đoke Mazalića 2,
71000 Sarajevo
+387 33 863 951
info@nlogic.ba