Završen je šesti RENEXPO® BIH sajam u Sarajevu

Posljednji kvartal oktobra u Sarajevu je obilježen temama zelene ekonomije i održivog razvoja. Po šesti put sajam RENEXPO® BiH ugostio je veliki broj stručnjak, 45 kompanija, 1800 posjetilaca, konferencije su zabilježile rekordnu posjetu sa čak 800 učesnika. Obrađene su aktuelne okolišne teme i razmijenjena iskustva u oblasti obnovljivih izvora energije, energetske efikasnosti, upravljanja otpadom, vodosnabdijevanja, upravljanja otpadnim vodama i muljem. Događaj je podjednako zainteresovao privatna i javna preduzeća, otvarajući debate o efikasnom upravljanju energijom, kroz sprovođenje sistema energetskog menadžmenta, korištenju obnovljivih u daljinskom grijanju, reformi komunalnih usluga. U programu su učestvovali stručnjaci iz uprave javnih preduzeća, institucija, kao i privatnih kompanija koje primjenjuju mjere održivog poslovanja. Pored inovativnih tehničkih i tržišnih podataka predstavljeni su dostupni modeli finansiranja. Najviše pažnje je posvećeno programima Evropske Banke za obnovu i razvoj (EBRD), namijenjenim za finansiranje projekata održivog urbanog razvoja i energetskih projekata za modernizaciju daljinskog grijanja, a to su ReDEWeB (Renewable District Energy in the Western Balkans) i Green Cities. Za manje projekte energetske efikasnosti finansijske proizvode predstavili su Partner MKF i UniCredit Bank d.d..

Organizator sajma REECO International, pionir u promovisanju koncepta održivog razvoja u mnogim evropskim zemljama, s ponosom ističe da ovaj uspješan koncept u Bosni i Hercegovini, tradicionalnobprivlači pažnju stručne javnosti, stranih investitora i industrije.

“Dugoročni cilj skupova RENEXPO® u zemljama Zapadnog Balkana je da postavi jake temelje savremenim trendovima poslovanja, koji se baziraju na odgovornom korištenju i očuvanju prirodnih resursa. Pored domaćih i stranih institucija, najznačajnijeg partnera vidimo u odgovornim i ekološki svjesnim građanima. Zato ćemo uvijek otvoriti diskusije o gorućim pitanjima za poboljšanje kvaliteta života u BiH i potkrijepiti ih konkretnim ekonomskim analizama ” poručuju organizatori i dodaju, “Platforma RENEXPO® BiH je otvorena za nove ideje za kreiranje ekološke i ekonomske budućnosti Bosne i Hercegovine.”

U cilju unapređenja regionalne saradnje RENEXPO® proširuje aktivnosti na nova tržišta i najavljuje sljedeći sajam u Sjevernoj Makedoniji u Skopju od 3-4. decembra 2019. godine.

Najveći međunarodni kongresni sajam energije, voda i okoliša u BiH realizovan je pod pokroviteljstvom Ministarstva finansija Austrije i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD). nLogic Advisory je bio ponosni partner ovogodišnjeg RENEXPO®-a.

Izvor: https://www.renexpo-bih.com

Kontaktirajte nas

9 + 5 =

Đoke Mazalića 2,
71000 Sarajevo
+387 33 863 951
info@nlogic.ba