Sciendo, vodeći pružatelj izdavačkih rješenja za akademske časopise, knjige i zbornike konferencija je objavio istraživački rad na temu Elektromobilnost u BiH, na kom je radio tim stručnjaka iz oblasti elektrotehnike i mašinstva kompanije nLogic Advisory.

nLogic tim je kroz rad napravio pregled trenutnog stanja elektromobilnosti u Bosni i Hercegovini (BiH) i predviđanje budućeg stanja elektromobilnosti u BiH prema modelima iz Europske unije (EU) i očekivanog stanja u budućnosti. Na temelju referentnog stanja napravljena je analiza potrošnje energije i ušteda energije zbog
povećanja broja električnih vozila u budućnosti. Glavni cilj ovog rada je pružiti predvidljive podatke o broju električnih vozila koja se očekuju u budućnosti, prema modelima iz EU. Ti se podaci mogu koristiti pri planiranju razvoja mreže za električne automobile, uglavnom punionica. Napravljena je analiza trenutnog stanja broja i lokacija punionica za električna vozila (EV).

Elektromobilnost je jedan od najefikasnijih i energijski najprihvatljivijih transportnih sistema, naročito ukoliko se iz obnovljivih izvora energije dobija električna energija. Ovaj istraživački rad na temu elektromobilnosti ukazuje na kompetentnosti, iskustvu, znanju i profesionalnosti nLogic uposlenih u oblasti elektrotehnike, energetike i zaštite okoliša.

Ulaganje u znanje i usavršavanje uposlenih je misija kompanije nLogic. Istraživački rad možete pronaći na sljedećem linku: https://sciendo.com/issue/BHEE/17/s1