Da li ste spremni za nove energijske izazove?

Znate li koliko će vas koštati energija?

Energija koju Zemlja prima od sunčevog zračenja toliko je velika da u jednom satu Zemljina površina dobije sunčeve energije koliko energije potroši čovječanstvo u godini dana. Fokus energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije za vlastite potrebe je smanjenje potrošnje energije i troškova realizacijom određenih mjera uz zadržavanje ili povećanje nivoa komfora ili proizvodnju jednakog ili većeg broja proizvoda u određenoj djelatnosti.

Jedna od takvih mjera jeste i postavka solarnih panela, odnosno izgradnja fotonaponske elektrane (FN) koja omogućuje izravno pretvaranje energije Sunca u električnu energiju. 

U cilju smanjenja troškova za električnu energiju, očuvanju konkurentnosti, doprinosu zaštiti okoliša, te djelimičnu energetsku neovisnost koristeći resurs koji je svima dostupan, menadžment kompanije InterCamp d.o.o. Vogošća odlučio se za izgradnju fotonaponske elektrane za vlastitu potrošnju.

Prateći trendove rasta energenata i kao okolinsko – društveno odgovorna kompanija prepoznali smo značaj izgradnje vlastite fotonaponske elektrane, koja će isplatom investicije smanjiti troškove za energiju, te pozitivno uticati u daljem razvoju i rastu naše kompanije, naveo je Nedim Kalamujić, General Manager, InterCamp d.o.o..

Na prijedlog eksperata nLogic Advisory izrađena je studija izvodljivosti i idejni projekat dvije fotonaponske elektrane na krovu objekta. Nakon uvida u isplativost izgradnje fotonaponskih elektrana, investitor InterCamp odlučio se na izradu glavnih projekata za dvije FN elektrane – vlastita potrošnja (prosumer) i komercijalna proizvodnja (tržište).

Na krovu objekta postavljene su dvije fotonaponske elektrane i to:

Stručnjaci iz nLogic Advisory su pratili rad InterCampa na pripremi i predaji dokumentacije za dobijanje dozvola za izgradnju fotonaponskih elektrana, kao i nadzor nad radovima pri izgradnji.

Ovim potezom, kompanija InterCamp postala je jedna od prvih kompanija u Kantonu Sarajevo koja koristi energiju iz fotonaponske elektrane za pokrivanje dijela vlastite potrošnje električne energije.

Proračuni su pokazali da je period povrata investicije oko 6 godina u ovisnosti od kretanja cijene električne energije, te da će to biti i povoljnije obzirom na trend rasta cijena električne energije u BiH. Ovo je samo jedan primjer kako jedna okolinsko-društveno odgovorna kompanija može doprinijeti dekarbonizaciji industrijskog i energetskog sektora BiH, navode iz nLogic Advisory.

Na narednom linku pogledajte kako je protekao proces izgradnje fotonaponskih elektrana: VIDEO

Kontaktirajte nas

6 + 3 =

Đoke Mazalića 2,
71000 Sarajevo
+387 33 863 951
info@nlogic.ba