Energetska efikasnost nije štednja

Energetska efikasnost je odnos između potrošene energije i ostvarenog efekta u uslugama, robi ili energiji. Također, pod ovim pojmom podrazumijeva se efikasna upotreba energije u svim sektorima krajnje potrošnje, a čije je povećanje djelatnost od općeg interesa.

Svrha povećanja energetske efikasnosti jeste da se ostvare ciljevi održivog energetskog razvoja, što se odnosi prije svega na smanjenje negativnih uticaja na okoliš, povećanje sigurnosti snabdijevanja energijom, zadovoljavanje potreba za energijom krajnjih potrošača i ispunjenje međunarodnih obaveza koje je preuzela Bosna i Hercegovina u pogledu smanjenja emisija gasova staklene bašte primjenom mjera energetske efikasnosti u krajnjoj potrošnji.

Energetska efikasnost nije jednaka štednji energije, već racionalnoj upotrebi energije, čijom implementacijom dolazi do ekoloških i ekonomskih koristi, uz ostvarenje boljeg komfora i kvaliteta života.

Bosna i Hercegovina može biti na dobrom putu da poboljša efikasnost korištenja energije uz dovoljnu osvještenost građana.

Izvor: ba.n1info.com/

Kontaktirajte nas

8 + 9 =

Đoke Mazalića 2,
71000 Sarajevo
+387 33 863 951
info@nlogic.ba